Blogs

« Back

Štyria zomreli a mnohí boli zranení pri bombovom útoku na svätej omši na filipínskej univerzite

Štyria zomreli a mnohí boli zranení pri bombovom útoku na svätej omši na filipínskej univerzite

Katolícka omša na filipínskej univerzite bola drsne narušená bombovým útokom, pri ktorom zahynuli najmenej štyria kresťania a mnohí ďalší boli zranení.

Pri bombovom útoku na univerzitu zahynuli najmenej štyria kresťania a 45 ďalších bolo zranených. K útoku došlo v nedeľu 3. decembra na štátnej univerzite Mindanao State University (MSU) v Marawi na juhu Filipín.

K bombovému útoku došlo počas katolíckej omše, ktorá sa konala v telocvični univerzity. Väčšina zo zabitých alebo zranených sú študenti. V čase písania tohto článku ešte nie sú známe osoby alebo skupina zodpovedná za tento útok.

„Bolí to, kresťanov to bolí,“ hovorí Hadassah*, miestny partner Open Doors. "Je to srdcervúce - sú nevinní a čelili takému teroru zo strany extrémistickej skupiny."

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos Jr. v nedeľu odsúdil smrtiaci bombový útok slovami: „Čo najdôraznejšie odsudzujem nezmyselné a najohavnejšie činy spáchané zahraničnými teroristami. Extrémisti, ktorí páchajú násilie na nevinných, budú vždy považovaní za nepriateľov našej spoločnosti. V reakcii na to polícia a armáda posilnili bezpečnostné opatrenia na juhu krajiny a v okolí hlavného mesta Manila.

Ďalší predstavitelia sa k nemu pripojili a odsúdili útok, pričom šéf ozbrojených síl Romeo Brawner naznačil, že by mohlo ísť o odvetu za nedávne vojenské operácie proti miestnym skupinám, ktoré podporujú takzvaný Islamský štát (IS).

"Nebojíme sa"

Miestni kresťania sú odhodlaní stáť pevne. Precious*, veriaci, ktorý konvertoval z islamu a kresťanský vodca v regióne, hovorí: „Nebojíme sa, ale sme opatrnejší, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu.

Mindanao, región s katolíckou väčšinou a značnou moslimskou populáciou už riešil takéto problémy, vrátane dlhotrvajúceho obliehania militantmi napojenými na IS v roku 2017 v Marawi, meste, kde sa nachádza aj Štátna univerzita Mindanao. Útoky proti kresťanom sú zriedkavé na severných Filipínach, kde je väčšina kresťanov, častejšie sú na juhu Filipín s moslimskou väčšinou.

„Väčšina z týchto miest má asi 99 % moslimov a len minimum kresťanov,“ hovorí Hadassah. "Sú v nebezpečenstve - sú terčom číslo jeden pre takýchto teroristov, sú vystavení predsudkom či diskriminácii . V mestách sú niektorí ľudia, ktorí nechcú, aby kresťania žili v ich komunite. Vyhrážajú sa kresťanom - ohrozujú cirkev.

Hadasa žiada o modlitbu od celej Cirkvi. Prosíme o

·      Silu a útechu pre rodiny a priateľov tých, ktorí prišli o život 

·      Rýchle zotavenie pre viac ako 45 zranených osôb

·      Podporu pre komunitu v Marawi, ktorá zažila túto traumatickú udalosť

·      Múdrosť a silu pre orgány a zdravotníkov zapojených do akcie a vyšetrovania

·      Usmernenie a úspech operácií presadzovania práva s cieľom rýchlo zabezpečiť spravodlivé potrestanie teroristov

·      Uzdravenie a odolnosť ľudí v Marawi tvárou v tvár nedávnym vojenským operáciám a potenciálnym odvetným útokom

·      Okrem toho, prosím, o špeciálnu modlitbu za Precious i ostatných veriacich z moslimského prostredia a tajných veriacich žijúcich v tejto oblasti. Nech zažijú Božiu ochranu, získajú odvahu a pokoj uprostred týchto ťažkých udalostí.

Názov zmenený z bezpečnostných dôvodov

Skrátené

Foto: wikimedia

Preklad z Open Doors