Blogs

« Back

ISIS zadržiava 227 asýrskych kresťanov ako rukojemníkov

ISIS zadržiava 227 asýrskych kresťanov ako rukojemníkov

Teroristi ISIS naďalej držia viac ako 200 asýrskych kresťanov, hoci už prepustili iných rukojemníkov v tomto týždni.

Asýrska medzinárodná agentúra AINA avizovala, že tento týždeň bol prepustený 70 ročný Francois Sawa z dediny Tel Shamiram. Je v dobrom zdravotnom stave. Avšak po vyplienení 35 dedín teroristami ešte stále zostáva 227 Asýrčanov v zajatí. Džihádisti pýtali za prepustenie jedného človeka 100 tis $ alebo 23,000,000 $ spolu. Je to viac peňazí ako je región schopný zaplatiť.

Podľa AINA sú síce vyplienené dediny voľné, ale teroristi tam zanechali nástražné míny v domoch i poliach a zničili veľa domov i kostolov. Švédske noviny InBlick tiež avizovali, že na všetkých budovách je nastriekaný nápis Štátne vlastníctvo.

Podľa zákonov kalifátu, na území, ktoré ovládnu islamisti, majú právo zabiť každého, kto požaduje takúto budovu späť, vysvetlil pracovník Nuri Kino z organizácie A Demand for Action group.  Celá táto oblasť je postriekaná týmito textami.   Podľa neho viac ako dve tretiny domácej kresťanskej populácie v Iraku bolo od odstránenia Saddama Husseina in 2003 premiestnené. Situácia sa teraz opakuje v Sýrii.

Vo februári v severo-východnej Sýrii, oblasti Khabour bolo 30 dedín vyprázdnených od kresťanov kvôli besneniu islamistov. Začalo to v Iraku, pokračuje v Sýrii a nevieme, či to pôjde aj do ďalších krajín. Je to postupná genocída týchto krajín.

 Jean-Clément Jeanbart, melkitský grécko-katolícky biskup Aleppa prehlásil, že kresťanstvo pomaly vymiera v tejto vojnou zmietanej krajine. V mojej krajine, Sýrii, sú kresťania v strede občianskej vojny a zakusujú stálu nenávisť extrémnych džihádistov. Je to nespravodlivé, že Západ ignoruje toto prenasledovanie , ktoré zažívajú kresťanské komunity. Aké zločiny musí ešte ISIS spáchať, aby sa svet rozhodol k akcii a zastavil vrahov? Sýrski kresťania sú vo obrovskom nebezpečí, že zakrátko úplne zmiznú.

Asýrski utečenci, ktorí ušli do Bejrútu v Libanone povedali o niektorých zverstvách, ktorých sa museli zúčastniť aj ich deti. Jack Zayya povedal „naše deti videli mnohé popravy sťatím. Boli sme nútení pozerať sa na verejné popravy. Aký to musí byť svet pre naše deti? Boli neustále zhrozené.“

Zdroj: Christian Post

Foto: Flickr