Blogs

« Back

Tri kresťanské ženy opustili svoje domy v Egypte, ale sa nevrátili

Tri kresťanské ženy opustili svoje domy v Egypte, ale sa nevrátili

Návšteva obchodov, chodenie do kostola, chodenie do školy – sú to bežné, každodenné činnosti. To robili aj tri naše sestry nedávno v Egypte, len sa nevrátili domov. Ukazuje to na vážny stav, ktorý prežívajú kresťanské ženy a dievčatá v krajine, a preto sa obávajú opustiť svoje domy. Prosím, modlite sa za nich.

Okolo 11. hod nechala 27-ročná Miriana Boutros z Al Tlihat v gubernii Suhaj svoje dve deti s matkou a zamierila do obchodov. Po nakúpení mlieka sa Miriana vybrala autobusom do Tahty s príchodom o 13:15hod. Potom zmizla a odvtedy o nej nebolo ani zmienky. 

Rodina hľadala Miranu všade, no neúspešne. Polícia zaevidovala prípad, ale ako sa to často stáva pri prípadoch s kresťanmi v Egypte, bolo vynaložené len malé úsilie a nebola ochota pokračovať v preverovaní prípadu. 

„Boli sme taká krásna rodina,“ hovorí jej manžel Kyrellos Fakhry. Jemu a jeho dvom deťom – Jonista (dva roky) a Wana (šesť rokov) – zúfalo chýba, rovnako ako ich cirkevnému spoločenstvu, kde bola Miriana učiteľkou v nedeľnej škole.

Podvedené takým spôsobom, aby sa zamilovali

Miriamino zmiznutie je medzi kresťanskými ženami a dievčatami v Egypte až príliš bežné, najmä v Hornom Egypte, kde prevládajú salafistické hnutia (odnož islamu, ktorá môže zahŕňať extrémistické prvky).

Často je ich cieľom násilná konverzia na islam a oslabenie prítomnosti kresťanstva v krajine. Najviac ohrozené sú mladé dievčatá, ktoré sú klamané, aby sa zaľúbili do moslimských mužov, ktorí s nimi potom hrozne zle zaobchádzajú. V niektorých prípadoch sa ženy a dievčatá nikdy nevrátia domov; v iných prípadoch áno, ale ich trýznivé skúsenosti je im ťažko prekonať. 

Taktiky používané salafistickými skupinami – ktoré sú chránené a financované legálnymi skupinami v Egypte aj mimo neho – predstavujú nábor a výcvik mladých mužov, aby odchytili zraniteľné kresťanské ženy a uniesli ich. V niektorých prípadoch je dievča sexuálne napadnuté a z toho natočené video a je mu prikázané, aby konvertovalo na islam, inak bude film zaslaný ich rodine.

Rodiny niekedy dostanú záznam alebo video dokazujúce konvertovanie dievčaťa na islam – čo môže byť falošné alebo pravdivé – aby presvedčili rodinu, aby ju prestala hľadať. Mnohí majú pocit, že nemajú inú možnosť, len sa vzdať. Nie všetci však dostanú správy o žene, takže osud ich milovanej zostáva neznámy. 

Je to hlboko znepokojujúci trend, ktorý šíri strach a paniku medzi kresťanskými komunitami, a ženy a dievčatá sa boja opustiť svoje domy.

Dve dievčatá, ktoré sa nevrátili domov

Nebezpečenstvá, ktorým čelia naše sestry v Egypte, možno lepšie pochopiť cez nedávne príbehy dvoch mladých žien, obe boli vo veku 17 rokov.  

Začiatkom roka bola Miriana Shahhat z dediny Hajar Armant v guvernoráte Luxor na ceste do kostola o 7:00 hod. Kamery ju ukázali, ako kráča k mešite Al-Rahman na ceste do kostola a potom zmizla. Samotná mešita nemá žiadne kamery a je známe, že ju navštevujú extrémistickí moslimovia. Prípad nahlásili polícii, ktorá bola k nahlasovateľom nepríjemná a odmietla sa tým ďalej zaoberať. Odvtedy s Mirianou nebol žiadny kontakt. 

Nedoriešil sa ani prípad s Nadou Jerjes z dediny Al Jala' v guvernoráte Minya. Zmizla o mesiac na ceste do školy v Samalout. 

Pozvanie k modlitbe

Tieto príbehy sú jasnou pripomienkou toho, ako nebezpečný môže byť každodenný život kresťanov na celom svete, len preto, že milujú Ježiša. To je dôvod, prečo toľko mladých veriacich na Blízkom východe a v severnej Afrike cíti beznádej, a preto je vaša pomoc pre našu podpornú kampaň taká mimoriadne dôležitá.

Keď sa v najbližších dňoch budete venovať každodenným činnostiam – ako je nakupovanie, chodenie do kostola alebo do školy – mohli by ste sa pomodliť za ľudí ako Miriam, Miriana a Nada? Tieto podnety môžu byť cennou pripomienkou, aby sme sa modlili za takto trpiacich, a zároveň nám pomáhajú postaviť sa do situácie tých, ktorí nasledujú Ježiša, bez ohľadu na to koľko ich to bude stáť. Ďakujeme!

Zdroj a foto: Open Doors