Blogs

« Back

Tento týždeň bolo v Nigérii unesených viac ako 600 ľudí

Tento týždeň bolo v Nigérii unesených viac ako 600 ľudí

Teroristické skupiny tento týždeň uniesli na severe Nigérie približne 687 ľudí.

V nedeľu 3. marca ozbrojenci z teroristickej skupiny Boko Haram uniesli najmenej 400 ľudí z viacerých táborov IDP (vnútorne vysídlených osôb) v štáte Borno na severe krajiny. Vo štvrtok 7. marca zaútočili neidentifikovaní ozbrojení pastieri na školu v Kurige v štáte Kaduna, pričom uniesli najmenej 287 študentov a učiteľov.

Tieto strašné správy prichádzajú len sedem dní pred 10. výročím únosu školáčok z Chiboku, čo vyvolalo medzinárodnú kampaň #bringbackourgirls. Boko Haram v roku 2014 uniesla z Chiboku 276 školáčok. 98 z nich je stále u ozbrojencov zadržiavaných.

Boko Haram, založená v roku 2002, je medzinárodne potvrdená islamistická teroristická skupina, ktorá je zodpovedná za smrť a únosy tisícov Nigérijčanov. S názvom preloženým z jazyka Hausa v regióne ako „vzdelávanie podľa Západu je zakázané“,  odrádza od západných ideálov.

Kvôli aktivitám Boko Haram a ďalšich militantných skupín v Nigérii bude odporučené Ministerstvu zahraničných vecí USA, aby bola Nigéria  označená za krajinu osobitného záujmu (CPC). Toto označenie by od Spojených štátov vyžadovalo, aby sa zaoberali náboženským prenasledovaním v Nigérii. Za posledných 15 rokov spôsobilo už smrť viac ako 50 000 kresťanov. Každé dve hodiny tam v priemere zomrie jeden kresťan.

Populácia Nigérie je približne z 48,1 % kresťanov a 50 % moslimov, pričom moslimovia obývajú predovšetkým sever a kresťania juh. Nigéria s 225 miliónmi ľudí je jednou z najľudnatejších krajín Afriky a jednou z ekonomicky najziskovejších afrických krajín.

Za 15 rokov Komisia Spojených štátov amerických pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCRIF) odporučila, aby Ministerstvo zahraničných vecí vymenovalo Nigériu za krajinu osobitného záujmu, no bola označená iba raz, v roku 2020.

Pokračujúce útoky poukazujú na nedostatočnú účinnosť súčasnej nigérijskej politiky, ako aj medzinárodných snáh na ochranu ľudských práv a základnej bezpečnosti.

Skrátené

Foto a preklad z International Christian Concern