Blogs

« Back

Mladého muža v Egypte zavraždil kolega pomocou buldozéra, „pretože je kresťan“

Mladého muža v Egypte zavraždil kolega pomocou buldozéra, „pretože je kresťan“

Prosím o modlitbu za rodinu mladého kresťana v Egypte, ktorého jeho kolega brutálne zavraždil pre jeho vieru.

Mladého muža v Egypte tragicky zavraždil kolega, ktorý neskôr polícii povedal: „Nenávidím kresťanov, zabil som ho, pretože je kresťan."

Fadi bol architekt, ktorý pre spoločnosť pracoval niekoľko rokov, pričom Mohammed nedávno nastúpil ako vodič buldozéra. 15. mája, týždeň po Fadiho narodeninách, bol Mohammed v buldozéri. Zaútočil po výkope jamy na Fadiho, ktorý dohliadal na prácu. Fadi sa pokúsil utiecť, ale Mohamed ho prenasledoval, kým ho nezabil.

Rodina odpúšťa vrahovi

Mohammed sa k činu priznal a strávil štyri dni vo väzení, kým ho neposlali na liečenie do psychiatrickej liečebne. Nie je jasné, do akej miery, ak vôbec, k tomuto útoku prispeli psychologické problémy, ale moslimskí extrémisti ich často používajú, aby vysvetlili svoje útoky proti kresťanom, aby sa vyhli trestnému stíhaniu – a funguje to.

Rovnako ako mnoho rodín, ktoré boli v Egypte postihnuté prenasledovaním, neexistuje žiadna záruka, že Fadiho rodina dosiahne spravodlivosť zo strany právneho systému. Napriek tejto neistote a úzkosti, v ktorej žijú, sa už rozhodli Mohammedovi odpustiť. 

Nebezpečné pracoviská

Tento najnovší incident je jasnou známkou toho, že verejné pracovisko nie je pre mnohých kresťanov v Egypte bezpečné – či už kvôli otvoreným útokom, ako je tento, alebo jemnejším formám diskriminácie.

Je to jeden z dôvodov, prečo je Egypt na 35.mieste na svetovom zozname World Watch list – a prečo sú vaše modlitby a podpora našim bratom a sestrám v krajine, na Blízkom východe i v severnej Afrike stále veľmi dôležité.

Preklad a foto: Open Doors