Blogs

« Back

Kresťanskí študenti boli napadnutí v Ugande: prosím, modlite sa za nich

Kresťanskí študenti boli napadnutí v Ugande: prosím, modlite sa za nich

Ničivý útok islamských militantov na školu v Ugande si vyžiadal najmenej 40 mŕtvych a šesť unesených detí. Prosím, modlite sa za všetkých, ktorí smútia za nimi.

Sused v blízkosti školy uviedol, že krátko pred strašným útokom, ktorý si vyžiadal najmenej 40 mŕtvych, väčšinou detí, počul študentov ugandskej strednej školy Lhubiriha spievať gospelové piesne. Nepretržitý útok vykonala na prevažne kresťanskej škole Allied Democratic Forces (ADF), islamská militantná skupina napojená na takzvaný Islamský štát (IS).

Kresťanskí študenti zabití a unesení

V piatok v neskorých večerných hodinách najmenej päť vojakov ADF zaútočilo na školu v Mpondwe, necelé dva kilometre od hraníc Konžskej demokratickej republiky (KDR). Miestne zdroje Open Doors uvádzajú, že najmenej 42 ľudí, najmä chlapcov zo školy, bolo zabitých a ďalší sú vážne zranení. Niekoľko študentov bolo unesených a prinútených niesť ulúpené zásoby potravín smerom k národnému parku Virunga, cez hranice v KDR.

Miestni ľudia dodávajú, že väčšina, ak nie všetci študenti školy, sú kresťania. Deti boli zabité mačetami a požiarom na chlapčenskom internáte.

Žena, ktorá býva vedľa školy, Mary Masika, informovala BBC , že na konci 90-minútového útoku počula dvoch útočníkov, ktorí sa pri jej bráne rozprávali – pýtali sa, či „úloha bola vykonaná“. Začali kričať „Alláhu Akbar“ („Boh je najväčší“) a jeden z nich povedal: „Podarilo sa nám destabilizovať Museveniho krajinu.“ Yoweri Museveni je prezidentom Ugandy od roku 1986.

Partneri Open Doors navštevujú smútiace rodiny

Miestni partneri Open Doors zatiaľ mohli navštíviť dve rodiny, ktoré pri útoku stratili svojich blízkych, vrátane rodiny, ktorá už dostávala podporu od Open Doors. Týmto partnerom ešte nebolo dovolené navštíviť tých, ktorí prežili, v nemocnici, ale boli na pôde školy, aby zdokumentovali hrozné scény.

„Kresťansky dominantné komunity na severovýchode KDR už roky nesmierne trpeli brutalitou islamskej militantnej skupiny ADF a nedostatočnou medzinárodnou pozornosťou k ich situácii,“ hovorí Jo Newhouse*, hovorca Open Doors pre prácu v subsaharskej Afrike. „Ľahkosť, s akou militanti prekročili hranicu do Ugandy a bezcitne zaútočili na niektorých z najzraniteľnejších v spoločnosti, je obrovským problémom a slúži ako naliehavé upozornenie na skupinu, ktorá chce rozšíriť svoj vplyv.

"Bezpečnosť v oblasti bola posilnená, ale partneri Open Doors sú na mieste a slúžia postihnutým ľuďom, pokiaľ to okolnosti dovolia. Tento útok len posilňuje naše úsilie o zvýšenie povedomia, modlitby a podpory pre Kristovo telo, ktoré je zasiahnuté rastúcou násilnou bojovnosťou v subsaharskej Afrike."

Rastúce násilie ADF

Uganda je na 69. mieste na zozname World Watch List. Hoci sa prenasledovanie v minulom roku mierne zhoršilo, v súčasnosti je stále mimo top 50 krajín, kde nasledovanie Ježiša súvisí s najväčším prenasledovaním – ale bolo by na 15. mieste, ak by krajiny boli zoradené iba podľa násilného prenasledovania.  Nachádza sa mimo prvej päťdesiatky, pretože prenasledovanie v iných oblastiach života (napr. zo strany vlády) je relatívne nízke.

Škola je veľmi blízko hranice s KDR, to je na 37. mieste vo World Watch List, kde je násilie voči kresťanom extrémne vysoké a stále narastá. ADF je zodpovedná za mnohé z týchto útokov a už desaťročia násilne prenasleduje kresťanov v KDR.

ADF bola pôvodne založená v roku 1995 na boj proti Museveniho ugandskej vláde. Teraz sú väčšinou aktívni v provincii Severné Kivu, neďaleko hraníc s Ugandou. Hoci bol vodca ADF zajatý v apríli 2015, nezdá sa, že by to znížilo ich silu. „Schopnosť ADF zlúčiť sa s civilnými komunitami im umožňuje stiahnúť sa, keď je to potrebné, a znovu sa objaviť, keď sú podmienky priaznivejšie,“ povedal Michael Mutyaba, ugandský výskumník a politický analytik. "To vysvetľuje, prečo je taká odolná."

"Vyzúrili sa"

Roky sa diskutovalo o prepojení ADF s islamskými militantmi –  skupina prisľúbila vernosť IS v roku 2019. Hovorca OSN Babar Baloch poznamenal, že „Od začiatku roka [2023] besnia v zmysle prepadávania dedín, zabíjania civilistov, únosov ľudí, zanechávania zranených ľudí a následky sú naozaj viditeľné na zúfalej populácii, ktorá musí utiecť, mnohokrát z jedného miesta na druhé.

Open Doors odhaduje, že od začiatku roku 2023 bolo pri útokoch ADF v provincii Severné Kivu zabitých 300 ľudí, väčšinou kresťanov. V Nigérii je každý deň zabitých 14 kresťanov pre ich vieru, ale mnohé krajiny v tomto širokom regióne zažívajú nárast násilia.

Generálmajor Olum povedal znepokojeným miestnym obyvateľom : „Máme informácie, že rebeli tu strávili dve noci predtým, ako prepadli školu. Poslali sme po helikoptéry, ktoré majú byť nasadené pri pátraní a záchrannej operácii pre študentov, ktorí boli unesení. Ugandské ľudové obranné sily (UPDF) sú naďalej odhodlané plniť svoj mandát na ochranu obyvateľov Ugandy a ich majetku, uviedol hovorca UPDF, brigádny generál Felix Kulayigye. UPDF spolu s národnou armádou KDR už takmer dva roky bojujú proti ADF.

Vaše modlitby sú veľmi potrebné pre smútiacu komunitu v Mpondwe. 

* meno zmenené

skrátené

Preklad z Open Doors

Foto:  Creative Commons